Exmoor Nationalpark

Da vi ikke havde det store budget til vores roadtrip i sydengland kiggede vi på gratis oplevelser i området. Exmoor nationalpark er et stort område med hede, og skov, hvor der er utallige større og mindre vandreruter.

Overnatning på The Gables

Der er en bestemt udforming, som husene i Exmoor nationalparke er specielt kendt for. Det idylliske lille B&B The Gables i Porlock er netop bygget i den stil. Det er næsten hobbithuse, dog over jorden og i alm. størrelse.

The Gables får mine varmeste anbefalinger med på vejen. Værterne er rigtigt søde og snaksalige, kaffen er god og morgenmaden er rigtigt lækker.

Exmoor nationalpark

Der var glutenfri cornflakes og mælkefri og veganske alternativer stillet frem. Det var generelt standarden der hvor vi overnattede, og det er så skønt. Jeg fik også deres lune morgenmadsretter og var specielt begejstret for scrambled eggs med røget laks.

Deres morgenkomplet er et kæmpe måltid med bacon, hash browns, stegte svampe, porcheret æg, bagte tomater, toast og pølser. Min var uden hash browns og toast, men med ekstra svampe og tomater. Du er mæt en hel dag på sådan et måltid – selv min langskæggede mand var mæt længe. Han er ellers et nært bundløst hul, når det kommer til mad 😉

Derfor valgte jeg den ene dag at “nøjes” med en portion scambled eggs med røget laks. Det er en langt mere overkommelig mængde mad og smagte fantastisk.

Culbone Kirke

Exmoor Nationalpark huser Englands mindst tilgængelige kirke. En lille bitte kirke, som kan huse ca. 30 sognebørn, men stadig er i brug på regelmæssig basis. Der havde netop været begravelse, da vi var der. Jeg er glad for, at jeg ikke skal bære en kiste ned til kirken. Du kan køre ret tæt på ad en markvej, men derfra er det gennem en meget smal låge i et stengærde og ned af et højt trin og en skråning.

Exmoor nationalpark

Vejen ind til kirken er en toldvej, så du skal passere en toldport og betale for at køre derind. Vandreruten op til kirken går gennem et skovområde langs kysten. Det er en ret stejl rute opad og de 2 mil tager en god 2 timer for en stakkels astmatiker, som mig. Hele ruten er 6 mil, hvor de sidste 4 mil går ind på heden og følger vejen et stykke. Vi valgte, at gå samme vej tilbage igen, da vi havde planer om, at nå et besøg i Dunster også. Turen ned tog knap en time, så får du en idé om, hvor meget du går opad og tilsvarende nedad igen.

Dunster castle

På vejen fra Bath til Porlock i Exmoor nationalpark passerede vi Dunster. Der var vist fra til middelalderbyen og til slottet. Vi havde allerede besøgt både Wells og Glastonbury på vejen og klokken var ved, at være ret mange. Vi ville bare gerne frem til Porlock, tjekke ind på The Gables og finde noget mad. Dunster måtte vi se om vi kunne nå næste dag. Det ligger ca ½ times kørsel fra Porlock, så det var ikke umuligt, at nå efter vores tur op til Culbone kirke.

Dunster Castle ligger på en bakketop. Så det blev til endnu en klatretur op ad stejle stier. Haven omkring er forholdsvist stor. Der er en gammel mølle, som stadig maler hvedemel. Den kørte ikke da vi var der, ellers havde jeg nok ikke vovet mig derind. Stierne går i spiraler rundt om højen op til slottet og over slottet ligger endnu en lille have med en fantastisk udsigt.

Exmoor nationalpark

Dunster Castle er fantastisk, især skal du huske, at se det moderne køkken, som blev bygget i 1960’erne. Du går fra barokke stuer med ekstremt detaljeret stuk, mørke paneler og fiskebensgulve ind i et minimalistisk køkken i lyseblå med vinylgulv. Det er virkelig et kulturchok. Et kulturchok, som fruen i huset kom hjem til efter en rejse. Hun nægtede, at sætte sine ben i det og kokken måtte fortsætte med, at arbejde i det gamle køkken i kælderen.

Undervejs møder du nogle søde værter og værtinder, som står i de vigtigste rum. De er ganske ivrige efter, at fortælle dig detaljer og små anekdoter om rummene og familien, som boede på Dunster Castle. De har mange sjove ting at fortælle, så tag dig tid til at lytte og stille dem spørgsmål.

De gamle stalde er et besøg værd, de er utroligt flotte og velbevarede. Souvenir butikken er også helt fantastisk. Der er lokale produkter og kunsthåndværk, relevante bøger og på nuværende tidspunkt allerede lidt for meget julepynt. På Dunster Castle var der også en del plantefrø, løg og bøger om havehold. Haverne er en stor del af attraktionen og du kan købe billet til haverne eller haverne og slottet.

Har du mere tid, kan du gå ned i centrum. Den gamle middelalderlandsby er i dag Dunsters centrum. Vi var der så sent, at vi ikke orkede mere og alt efterhånden havde lukket. Men det gamle centrum skulle være ret interessant.

National trust

Dunster Castle er en del af National Trust. National trust er ligesom English Heritage en forening, hvor du kan købe medlemsskab. Medlemsskab giver gratis adgang til de seværdigheder, som hører ind under National Trust. Du skal besøge 5 steder for, at have tjent medlemsskabet ind. Det er værd, at tjekke ud hjemmefra, hvis du planlægger en tur til england. Nogle af stederne giver det kun gratis parkering, men det er værd at tage med, hvis du når 5 steder med indgang.

Exmoor Nationalpark

Exmoor nationalpark er et unikt område med en blanding af hedelandskaber, skove, dale og landbrugsjord. Læs meget mere om området og alle de særlige oplevelser exmoor nationalpark byder på.

Især vandreruterne er meget velkendte og vores værtspar på The Gables fortalte at de helt klart har flest besøgende, der er kommer for at vandre i området.

Share:

4 Comments

 1. april 16, 2020 / 1:37 pm

  Hej Tekla,
  Jeg er vild med England og har selv været rundt med rygsæk tre uger i en sommerferie, mens jeg studerede. Bath er utrolig smuk og der er bare noget over de gamle bygninger og det historiske bag.

  Nationalparken har jeg til gode til en anden gang 🙂

  Bedste hilsner,
  Maria // CurlyCamper

  • TeklaB78
   Forfatter
   april 16, 2020 / 1:44 pm

   Det var faktisk mit første besøg i England og jeg skal helt sikkert tilbage.

   Siden har jeg besøgt London i en forlænget weekend men den engelske vestkyst er virkelig noget helt særligt.

 2. april 17, 2020 / 2:44 pm

  Vi havde snakket om et sommerroadtrip i Storbritanien inden verden gik af lave. Nat og jeg var i Sydengland på en af vores allerførste rejser sammen og jeg vil så gerne tilbage. Jeg håber verden snart er et bedre sted, så kan det være vi gør det næste år.

  • TeklaB78
   Forfatter
   april 17, 2020 / 12:55 pm

   Jeg skulle have været 14 dage i Scotland med min far og søster i år.

   Heldigvis nåede vi ikke at booke en hel masse inden verden lukkede ned. Selvom vi selvfølgelig ville være berettiget til at få alle pengene retur, kan det være mere usikkert når man som os regner med at booke overnatning og oplevelser gennem AirBNB.

   Sydvest England vandt mit hjerte på den tur, det er så hyggeligt og smukt

Skriv en kommentar

Book din næste overnatning med booking.com
Booking.com
%d bloggers like this: