Fem skjulte perler i Somerset, Sydengland

Fem skjulte perler i Somerset, Sydengland

Det tidlige efterår er en fantastisk årstid at besøge den sydlige del af England. Det er langt nok sydpå til at det ikke er alt for koldt og samtidig er træerne begyndt at skifte til efterårsklæderne. Landskabet varierer fra frodig landbrugsjord over store løvtræsskove til forblæste heder.

Vi startede vores roadtrip i Bath og sluttede den i Salisbury. Du kan læse mere om turen i senere indlæg, i dette indlæg fortæller jeg om fem skjulter perler i Sommerset.

Det er også i efteråret æblerne er klar til årets ciderproduktion. Har du ikke stiftet kendskab med de engelske ciders, har du rig mulighed for det i Somerset. Det er nemlig her størstedelen af de engelske ciders produceres.

Somerset byder på mange spændende oplevelser bl.a. Glastonbury Tor, de romerske bade i Bath, West Somerset Railways og Jane Austen centeret. Du finder også storslået natur i f.eks. Cheddar Gorge, Exmoore nationalpark og Mendip Hills.

Fem skjulte perler i Somerset

Biblioteket og haven i Wells Cathedral

Wells Cathedral er et imponerende bygningsværk. Katedralen er forbundet med klosteret af nogle gangbroer og gårdhaver. Du kan bruge lang tid på at bevæge dig rundt i selve katedralen og så er der hele klosteret du kan besøg bagefter. 

Vi blev gjort opmærksomme på biblioteket af en præst, som viste os en vindeltrappe op i et tårn. Døren til vindeltrappen stod åben og der var et lille skilt, som viste op til biblioteket. Men vi kunne nemt være gået forbi uden at opdage det selv.

Bibliotekets spændende sektion er den gamle del, med originale værker lænket til reoler med læsebænke ved. Her sad munkene og læste i bøgerne, for de kunne ikke tages med, idet de er lænket fast til reolen. Du kan kun komme ind i den gamle del af biblioteket, hvis du kontakter dem i forvejen og bestiller tid. Så tager de nogle udvalgte bøger frem, så du kan få lov til at se dem åbne.

Vi fandt om i haven mellem katedralen og klosteret. Haven er helt omkranset af murværk, men nede i det bagerste hjørne gemmer der sig et lille vindue i muren. Igennem hullet kan du se ind til de naturlige kilder, som har givet Wells sit navn. Det havde vi heller ikke fundet uden hjælp fra en af munkene, som gik rundt i haven, mens vi var der.

Sheppy’s House of Cider

Engelske ciders er noget helt andet end Somersby f.eks. Du bør i øvrigt ikke kalde Somersby en cider, når du er på besøg i et Cider House i Somerset. Det bliver ikke modtaget særligt godt 😉
Engelske ciders er mindre søde, har mindre kulsyre og kan være meget komplekse eller meget milde i smagen.

Smagoplevelsen fra de søde ciders hen over medium ciders til den tørre cider er enormt spændende. Det hele laves på saften af æbler og alligevel er der stor forskel i smagen. Kombinationen af æblesorterne og forskellige lagringsmetoder skaber de store smagsforskelle.

Sheppy’s House of Cider er en Gammel familievirksomhed, som har forenet frugtplantagen med ciderproduktion i over 200 år. De tilbyder rundture i deres cideri, hvor du kommer med bagom ciderproduktionen.

På Sheppy’s fermenteres cideren udelukkende med den vilde gær, der naturligt findes på æblerne og de lagres på egetræsfade. Oplev de traditionelle metoder opdateret til en moderne ciderproduktion på Sheppy’s House Cider.

Dunster Castle

Dunster Castle er bygget på en bakketop og det er en fantastisk vandretur op gennem parken op til den øverste have, der er højt over selve slotsgården i niveau. I dag er slottet et museum under National Trust.

Slottets indretning er stadig i den gamle stil, på nær køkkenet, som blev moderniseret i 1960’erne. Kontrasten er stor når du går fra stuen med stuk, vægpaneler og udskårne møbler ind i køkkenet og pludselig befinder dig i et moderne rum med glatte overflader og én farve på væggene. Du kan et kort øjeblik komme i tvivl om, hvorvidt du måske ved en fejl er vandret ind i et privat område, hvor noget af personalet bor.

Rundt om på slottet står der guider, som meget gerne vil fortælle om slottets historie, f.eks. historien om hvordan det moderne køkken blev bygget. Det er et forfriskende alternativ til høretelefonerne og lydafspilleren du mange steder får med rundt.

I parkanlægget rundt om slottet finder du også en gammel vandmølle, hvor der stadig kværnes mel på de gamle stenkværne. I de gamle staldbygninger finder du en ret fin souvenirbutik, som ud over de klassiske souvenirs også sælger, lokalt kunsthåndværk samt blomsterfrø og bøger om havens planter.

Bizzare Bath

Bath er den største by i Somerset og er et yndet turistmål. Byen er primært kendt for de Romerske Bade og i 1987 blev byen udnævnt til UNESCO World Heritage site.

City walks er en god måde at opleve en by og høre noget af byens historie. I Bath er der en helt særlig city walk, du kan gå med på om aftenen. Bizzare Bath er en comedy walk, hvor der laves sjov med de mere excentriske historier fra Baths fortid.

Du møder bare op foran Hunstman Inn kl 20 og så bruger du de næste halvanden time på at grine til dine mavemuskler kramper. Det koster ikke mere end 10 £ og du får en aften du sent glemmer.

Bath er en fantastisk smuk by og om aftenen er den virkelig hyggelig og betagende at gå rundt i. Bizzare Bath tager dig med rundt på en tur igennem det smukke historiske centrum i skumringen.

Culbone Church

I den nordvestlige del af Somerset finder du Exmoor Nationalpark. Området er b.la. kendt for de mange vandreruter igennem det skiftende landskab.

St. Bueno kirke  beliggende i Culbone er Englands mindste og sværest tilgængelige kirke. Du finder den i en lille dal på en vandrerute langs kysten. Ruten, der går ud fra Porlock Weir, er ikke voldsomt lang. Terrænet er til gengæld kuperet, så ruten er markeret med ”challenging”, som er den sværeste kategori.

Kirken er primært tilgængelig til fods, men der er dog en lille privat markvej, som rustvognen kan benytte, når der er begravelse i kirken. Kirken har kun 30 siddepladser, et lille alter og en døbefont. Til trods for kirkens utilgængelige placering, holdes der regelmæssigt gudstjenester.

Share:

Skriv en kommentar

Book din næste overnatning med booking.com
Booking.com